E adevarat ca iarna nu exista o varietate atat de mare de fructe ca vara, insa fructele care se gasesc in sezonul rece sunt pline de vitamine si foarte hranitoare. Portocalele si grapefruitul sunt bogate in vitamine C, acid folic si fitochimicale – asociate cu protectia impotriva anumitor tipuri de cancer, boli de inima si atacuri de cord.
Grapefruitul roz si rosu contin licopen, un element nutritiv care protejeaza impotriva cancerului de prostata.
Un alt fruct exceptional pentru consum iarna este rodia.
Ce-i drept, ca sa mananci o rodie ai nevoie de timp si rabdare. Ah, si atentie! Pentru ca semintele acelea rosii din interior pateaza! Le poti consuma ca atare sau in salata de fructe, iaurt sau impreuna cu cereale la micul dejun.Rodiile contin polifenioli, niste oxidanti foarte puternici. Acum este sezonul lor si le gasiti in supermarket la circa 6 lei kg.
Excelente de consumat in sezonul rece sunt fructele de padure, chiar daca nu este tocmai sezonul lor.
Afine, capsuni si zmeura gasiti acum tot timpul anului, congelate, in supermarchet. Medicii sustin ca fructele congelate sunt la fel de hranitoare ca si cele proaspete. De obicei, fructul se congeleaza imediat dupa ce este cules, astfel incat continutul de vitamine si minerale este conservat.
Desigur, bananele nu pot lipsi din dieta ta zilnica. Contin potasiu, un mineral care ajuta la mentine tensiunea arteriala sub control.
In concluzie, mancati fructe zi de zi pentru a ajuta la cresterea aportului de fibre, vitamine, minerale si fitochimicale din organism.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu